طرح یادگیری: راز مرز

* تهیه شدن برای دانش آموزان پایه سوم دبستان

در این صفحه با مراحل اجرای تجربه‌ی یادگیری «راز مرز» آشنا می‌شوید و ترتیب پیشنهادی آلبــدو را برای استفاده بهینه از محتوای این تجربه خواهید دید. این طرح، نخستین تجربه یادگیری آلبدو در زمنیه  «توانایی استفاده از فناروی‌های اطلاعات و ارتباطات» است و به بخش اول از چهار بخش آن می‌پردازد؛ جستجوی اطلاعات. هدف از این مجموعه مهارت‌ها استفاده حداکثری از منابع دیجیتال در دسترس است. همچنین آشنایی با روش‌های جدید انجام کارها بوسیله فناوری‌های تازه و در نهایت آگاهی از خطرات و جلوگیری به خطر افتادن خود و دیگران در محیط دیجیتالی.

بهترین شیوه اجرای فعالیت‌های این تجربه در گروه و با همراهی یک تسهیلگر است. بعلاوه برای ورود به فعالیت‌های این بسته تصور می‌شود که بچه‌ها با معنای پایه‌ای محیط و مساحت آشنا هستند. در واقع این تجربه برای عمیق‌تر کردن درک آن ها از این مفاهیم و مشاهده نمونه‌های استفاده از آن ها در طبیعت طراحی شده است. علاوه بر این مفاهیم، در این بسته روی چیستی نور و چگونگی حرکت آن نیز تمرکز می‌کنیم.

گام نخست: فعال کردن دانش پیشین

ابتدا از تصاویر واضح و بزرگِ اشکال مختلف (مربع، مستطیل، لوزی، متوازی‌الاضلاع) استفاده کنید. به جای پرسش‌هایی با پاسخ‌های قطعی، از پرسش‌های باز استفاده کنید: “اسم کدام‌یک از این شکل ها را بلدید؟ چه شکل‌هایی می‌شناسید که چهار ضلع دارند؟” در صورت عدم پاسخ، از پرسش‌های هدایت‌شده‌تر استفاده کنید؛ مثلاً مربع چندضلع دارد؟ و ... سپس از آن ها بخواهید که محیط و مساحت شکل‌هایی که مقابلشان هست را با دست نشان دهند. روی اینکه محیط دورتادور یک شکل و مساحت بخش پوشیده شده داخل آن است تأکید کنید. سپس از آن ها بخواهید محیط و مساحت اجسام پیچیده تر اطرافشان را نشان دهند. تلاش کنید تا جاییکه ممکن است بر روی اجسام تقریباً دو بعدی تمرکز کنید؛ مثلاً فرش، پنجره و غیره.

گام دوم: کسب محتوای دانشی

  • ابتدا متن معرفی تجربه «راز مرز» را که در پایین صفحه‌‌ی مربوط به آن است بخوانید.
  • سپس به صفحه‌ی بازی این بخش بروید و به همراه آلبــدو راه رفتن به مهمانی را با استفاده از حل چند معمای محیط و مساحت پیدا کنید.
  • اکنون به بخش آزمایش بروید تا با انجام چند فعالیت ساده با خواص نور آشنا شوید.

گام سوم: استفاده و ارزیابی کنید

  • در گام سوم ابتدا به سراغ فعالیت واژه‌ها بروید تا کیفیت درک واژه‌هایی که در فعالیت‌های قبلی فراگرفتید را بسنجید.
  • بعلاوه در فعالیت دنیای واقعی دانش خود را درباره مفاهیم محیط و مساحت محک بزنید.

گام چهارم: عمق بخشی و به کارگیری

در این مرحله مخاطبان در حین تمرین مهارت جستجو در اینترنت، یک یا چند گزینه از فعالیت‌های زیر را انجام‌ می‌دهند تا برای جاافتادن مهارت‌هایی که کسب کرده‌اند بیشتر تمرین کرده و از آن‌ها در عمل استفاده‌ کنند.

  • به سراغ فعالیت چالش بروید و با استفاده از همه آنچه در این بسته آموختید راهی طراحی کنید که از گنج گرانبهایی که به شما سپرده شده است محافظت کنید.
  • سپس به فعالیت کدنویسی این بخش رفته و آن را انجام دهید.
  • فعالیت ساختنی بعلاوه به بچه‌ها امکان می‌دهد تا با ساختن یک «سپر نوری» از اریگامی برای زیاد کردن مساحت استفاده کنند.

گام پنجم: خلق کنید

با انجام فعالیت‌های زیر پایتان‌ را از محدوده‌ی محتوای ارائه شده فراتر بگذارید و خودتان بسازید و بنویسید و خلق کنید. سقفی برای خلاقیت‌تان وجود ندارد:

  • کارگروهی: با انجام این فعالیت به بچه‌ها فرصت می‌دهد تا نقش یک «جستجوگر نور» را اجرا کنند و با انجام تحقیق در اینترنت تلاش‌ کنند همراه گروه‌شان یک کتاب داستان درست کنند و نتایج تحقیق خود را ارائه دهند.
  • چی می‌شد اگر: با انجام این فعالیت بچه‌ها یک بار دیگر جستجو در اینترنت را همراه یک بزرگتر تمرین می‌کنند و بعد یک قانون در طبیعت را جابجا کنند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد.

طرح‌های مرتبط:

بزودی اضافه خواهد شد.