بازی نجات یوزپلنگ

استفاده از حلقه و عبارت شرطی در اسکرچ

اگر شما هم مثل من تجربه‌ی یادگرفتن کدنویسی به تنهایی را دارید، به احتمال زیاد با منابعی مواجه شده‌اید که شیوه‌ی یاد دادنشان چیزی شبیه به عکس سمت چپ است! 🙂

از این اتفاقات جاهای دیگری هم می‌افتد. مثلاً در دستور پخت یک غذای یا دسر جدید، روش سر هم کردن وسیله‌ی جدیدی که برای خانه یا آشپزخانه خریده‌اید، و حتی در کتاب‌های درسی ترجمه شده دانشگاهی! و یا هر کار دیگری که دقیقاً صفر تا صدِ همه چیز را درباره‌اش نمی‌دانیم اما باید آن‌را انجام دهیم و به پایان برسانیم.

در این طور مواقع چه کاری از دستمان برمی‌آید؟ از جعبه ابزارمان کدام مهارت را بیرون بکشیم؟

* مهارت مورد توجه در این فعالیت:

“از ایده‌ها و روش‌های موجود برای ساخت ترکیب‌های جدید استفاده کنید.”

بیایید کارمان را از اینجا شروع کنیم. می خواهیم یوزپلنگ ایرانی‌مان را در حال دویدن ببینیم. به نظر شما چه کنیم؟ شما تا حالا چه روش‌هایی را برای سریع و پشت سر هم نمایش دادن چند تصویر که کمی با هم فرق دارند را دیده‌اید؟

در اسکرچ و بسیاری از دیگر زبان‌های کدنویسی، ساده‌ترین ابزاری که برای این کار داریم، استفاده از حلقه (Loop) است. شکل حلقه در اسکرچ به این سه شکل است.

3 types of scratch loops

بیایید روش استفاده یکی از این‌ها، حلقه‌ی برای همیشه، را در یک مثال ساده ببینیم:

اگر عبارت حالت بعدی برایتان جدید است لطفاً به آموزش قبلی‌مان درباره “تغییر حالت شکل‌ها” مراجعه کنید. فایل شکلی (اسپرایتی) که برای ساختن این انیمیشن نیاز دارید زیر تصویر کد اسکرچ قرار داده شده است.

با نگاه به کدی که در اینجا می‌بینید، روش کار دو حلقه دیگر که در شکل بالا آمده است را حدس بزنید:

کد اسکرچ

حلقه برای همیشه اسکرچ

اکنون بیایید ببینیم چطور می‌توانیم یک شکل یا کاراکتر را در اسکرچ با استفاده از کلید‌های راست و چپ حرکت دهیم. این جا به سراغ اولین عبارت شرطی که معرفی می‌کنیم می‌رویم: اگر —> آنگاه

به این کد نگاه کنید. به نظر شما اگر یک شکل (اسپرایت) یوزپلنگ و یک تصویر پس زمینه داشته باشیم، این کد را باید روی کدام‌یکی از آن‌ها اجرا کنیم؟

بسیار خوب…

تا این‌جا یاد گرفتیم که یک یوزپلنگ بسازیم که مدام بدود و بعد یاد گرفتیم آن را با فشار دادن کلیدهای راست و چپ، روی صفحه حرکت دهیم.

بالاخره زمان بازی کردن رسید! بفرمایید خدمت شما!

بازی ساده‌ای که در زیر می‌بینید با استفاده از همین دو ابزار حلقه و عبارت شرطی که در این فعالیت یادگرفتیم ساخته شده است. اگر دوست دارید جزئیات اینکه چگونه این بازی ساخته شده است را ببینید می‌توانید فایل‌های مربوط به آن را در زیر دریافت کنید و بعد فایلی که پسوند sb3. را در برنامه اسکرچ باز کنید.

** به دوستان کم تجربه‌تر پیشنهاد می‌کنم برای کارکردن با فایل‌ها از تسهیلگر (یا همان معلم‌های عزیز) خود کمک بگیرید.

با توجه به اینکه این بازی با صفحه کلید کار می‌کند، لطفا از دستگاهی که صفحه کلید دارد استفاده کنید

از کلیدهای راست و چپ صفحه کلید، استفاده کنید تا غذاهای یوزپلنگ را بگیرید و از دست دشمنان فرار کنید!